תכנית הרמזור
פירוט מתווה הרמזור
תכנית "הרמזור" נולדה מתוך ההבנה שניהול משבר הקורונה צריך להתבצע באופן דיפרנציאלי, ושאין דין רשות אחת כרשות אחרת. התכנית גובשה ע"י משרד הבריאות, יחד עם המל"ל, פיקוד העורף והרשויות המקומיות ועיקרה קביעת דרגים שונים של ערים על פי מצב התחלואה והגדרת הפעילות בהן בהתאם.
עיקרי התכנית: התכנית מחלקת את מדינת ישראל ל-250 רשויות מקומיות. כל רשות תקבל ציון שיקבע את הצבע שלה ברמזור: ירוק, צהוב, כתום או אדום. צבעה של כל רשות ייקבע על פי שלושה פרמטרים: שיעור הבדיקות החיוביות, שיעור החולים החדשים וקצב גידול התחלואה. צבע הרשות ייבחן מדי שבועיים ובהתאם לכך תותאם שגרת החיים המקומית. הפעילויות שיאושרו או יוגבלו בהתאם לדירוג העיר כוללות מסעדות, בתי קפה וברים, אירועים, תרבות בשטח פתוח ובתוך מבנים, בתי תפילה, מקוואות, שווקים, ירידים, בתי מלון ושחייה בבריכות. פעילויות כגון חינוך, תחבורה, מקומות עבודה ואירועי ספורט ותרבות המוניים עדיין יאושרו ברמה הארצית.
המדד בעל המשקל הגדול ביותר עליו ניתן דגש בתכנית, הוא שיעור הבדיקות החיוביות מתוך כלל הבדיקות הנערכות, וזאת על מנת למנוע מצב שבו אזרחים לא יבדקו ושתיווצר תחלואה חבויה. על כן, שיפור בדירוג צבע העיר יתאפשר בתנאי שלא תהייה ירידה משמעותית במספר הבדיקות הנערכות. ראש עיר שישאף לשפר את דירוג העיר בטבלת הרמזור יצטרך לדאוג לכך שהתושבים ייבדקו גם במקרים של סימפטומים קלים.
כל רשות תקבל אמצעים שיסייעו לה לפקח על התחלואה ולהפחיתה: הרשויות יפעילו חדרי מצב ומרכזי שליטה עירוניים שיסונכרנו עם גופי הממשלה והביטחון ויתבססו גם על דיווחי התושבים בזמן אמת; בחלק מהרשויות ניידות לבדיקות קורונה יגיעו עד בתי התושבים; קשר צמוד עם פיקוד העורף יאפשר בדיקות, חקירות אפידמיולוגיות והעברת חולים למלוניות; במקרה של התפרצות תחלואה במקום מסוים, ראש העיר יוכל לדאוג להקמת "דרייב־אין" לבדיקות קורונה שיישלחו למעבדות בניהול פיקוד העורף, כאשר חלק מהחקירות יערכו ברשויות עצמן; ראשי ערים יוכלו לנהל את האכיפה בשטחן, על-ידי עבודה צמודה עם מפקד המשטרה והגברת סיורי האכיפה של שוטרי הרשות והפקחים העירוניים בנוגע לתו הסגול, עטיית מסכות, מניעת התקהלות אסורה, אכיפת בידוד והקפדה על הנחיות צבע הרשות.
לא יהיו הגבלות תנועה או חיץ בין ערים למעט למקרים של סגר, כך שאת סוגיית המעברים בין ערים תפתור אפליקציה שתאותת לתושב עיר מסוימת כאשר הוא יכנס לעיר אחרת ותציג בפניו את דירוג צבע העיר ברמזור, והוא יתאים עצמו לשגרה הקיימת בה ולהגבלותיה.
בסיווג הרשויות הראשון שנערך עלה שכמעט מחצית מהרשויות בישראל הן ירוקות מבחינת תחלואת קורונה וכי ברשימה האדומה נמצאו 23 רשויות.
התכנית תיצור תמריץ לכל רשות ותושביה לשנות את צבעם לירוק ותעניק סיוע נרחב לרשויות אדומות. מודל הרמזור עלה לאישור קבינט הקורונה ב-31 באוגוסט ומתוכנן להתחיל בכל רחבי הארץ ב-6 בספטמבר.
לפורטל החירום הלאומי של פיקוד העורף: https://www.oref.org.il/
למסמך ההסברה והטמעת תכנית הרמזור ברשויות - פיקוד העורף: לחצו כאן