קטגוריה: חוסן עירוני.קוגאלי לומדת לחיות עם רעידות אדמה
קוג`אלי, טורקיה. 2012

קוג`אלי ממוקמת בחגורה הסיסמית הפעילה באזור המרמרה, ממערב לקו השבר הצפון אנטולי, בטורקיה. כך לדוגמא, ב-17 באוגוסט היתה קוג`אלי מוקד רעש רעידת אדמה אשר הביא, לפי הערכות מסוימות, למותם של כ- 18,000 בני אדם.

מדוע זה מעניין?

מדינת ישראל ממוקמת על השבר הסורי אפריקאי ועל כן, הפוטנציאל הקיים לרעידות אדמה בארצנו. חוסן של רשות מקומית נמדד לפי יכולתה להתמודד עם משברים ולהתאושש מהם במהירות. המידה בה רשות מקומית ערוכה לאסונות טבע עתידיים, שאינם ניתנים לחיזוי כמו רעידות אדמה, מעידה על חוסנה ופוטנציאל הצמיחה שלה.

מטרות הפרויקט:

עיריית קוג`אלי השיקה פרויקט פיילוט בכדי לתת מענה ל- 1.5 מיליון תושבי האזור ולספק דרכים להתמודדות מיטבית עם רעידות אדמה. מטרת היוזמה כפולה: ביצוע ניטור סיסמולוגי ופתיחת מרכז חינוך לרעידות אדמה עבור הציבור הרחב.

בעבר, כלל מודל זה מידע מדעי בלבד, ללא התייחסות מספקת לפן החינוכי וההסברתי. החידוש ביוזמה זו, טמון בדגש הניתן על הכשרה מקצועית (תיאורטית ומעשית), חינוך התושבים, העלאת המודעות לנושא והתמודדות עם דעות קדומות.

מהלך הפרויקט:

היוזמה אוספת מידע מ- 23 `תחנות תזוזת אדמה` המסייעות בהקמת מאגר מידע מקומי לרעידות אדמה, הכנת מפות סיכון לרעידות אדמה, תכניות מענה למצב חירום, תכניות בניה עמידות לרעידות אדמה ומערכת ניטור סיסמולוגית יעילה.

במהלך הפרוייקט נעשו הצעדים הבאים:

  • הוקם מאגר מידע מקומי לרעידות אדמה על פי מודל מאגר המידע הארצי הטורקי
  • הוקם מדמה רעידות אדמה (מבנה תלת ממדי רועד) המדמה סביבת רעידת אדמה על פי המודל של נשיאות מנהל החירום והאסונות הטורקי
  • מפגשים וביקורים של `המכון הטורקי למחקר מדעי וטכני` יחד עם צוות הפרוייקט
  • הכשרת הצוות הטכני על ידי אוניברסיטת בוספורוס.

הניטור הסיסמולוגי של קוג`אלי ופרויקט מרכז החינוך לרעידות אדמה פועל בשותפות עם עיריית קוג`אלי (KBB), נשיאות מנהל החירום והמשרד הראשי לאסונות (AFAD) ולשכת התעשייה של קוג`אלי (KOSANO).

בשלבי ההקמה של הפרוייקט, האחריות על תיאום בין המגזרים התעשייתיים הפרטיים היתה בידי לשכת התעשייה, כאשר נשיאות מנהל החירום והמשרד הראשי לאסונות סיפקו את העזרה הטכנית. עיריית קוג`אלי סיפקה שישה אנשי צוות טכני, הקצתה מבנים וכן, מאגר מידע וקיימות עבור הפרויקט. נשיאות מנהל החירום והמשרד הראשי לאסונות אחראים על ניטור התזוזות הסיסמולוגיות.

תוצאות:

למרות שהמרכז פועל רשמית פחות משנה, נציגים רבים מרשויות מקומיות, אוניברסיטאות, מדינות שונות וערים תאומות של השלטון המקומי הגיעו לביקור במרכז וחלקו מידע טכני. עיריית קוג`אלי אף משתמשת בעיתונות הרשמית שלה (עלון חדשות, מדיה חברתית וויזואלית) כדי להפיץ את היוזמה.

מספר המבקרים במרכז החינוך ומספר האנשים שעברו הדרכה נמדדים באופן קבוע על ידי המומחים. מידע זה נמדד כמשתנה כדי להעריך את ההצלחה בהשגת נתוני היעד.

הישגיו המרכזיים של הפרויקט:

  • הוקמה "רשת רעידות אדמה מקומית ומערכת לניטור סיסמולוגי". הודות למידע שנאסף ממאגר המידע המקומי, הופקו מפות סיכון לרעידת אדמה ותקנות לבנייה מתאימה לתנאי השטח. כמו כן, הרשת המקומית מזינה את הרשת הארצית במטרה שיוכלו להפיק מפות רעידות אדמה בעזרת הנתונים.
  • המידע שנאסף מ- 23 תחנות מזין את מאגר המידע הארצי לרעידות אדמה ועוזר להפעיל את הרשת המקומית. זוהי הרשת הראשונה המופעלת על ידי רשות מקומית בטורקיה.
  • גיבוש תכנית אב לרעידות אדמה בעזרת המידע הסיסמולוגי
  • המידע שנאסף מהמרכז ישמש כבסיס משפטי לחוק "רפורמציית הקרקעות הנמצאות בסיכון לאסון".
  • בתקשורת המודפסת והוויזואלית הופצו מאמרים רבים כדי להעלות את המודעות על אודות המרכז וכדי לשמור על השיח בנושא רעידות אדמה. מבקרים מגיעים מרחבי המדינה והעולם כדי לעזור להפיץ ולתרום למוניטין החיובי ולמדיניות החוץ של העיר.
  • הוצגה הצגת תיאטרון בפני למעלה מ-20,000 תלמידים (תוך שנתיים) וכ- 3,500 איש ביקרו במרכז. כמו כן, בתוכנית לילדים בעלי מוגבלויות 500 ילדים והוריהם קיבלו מידע על רעידות אדמה, מניעה וטכניקות לעזרה ראשונה.

מסקנות:

ניתן להעריך את הצלחת הפרויקט בשלושה היבטים מרכזיים:

  • החידוש העיקרי ביוזמה הינו מבנה שותפות רב המשתתפים: שיתוף הפעולה הניהולי תחת הנהגת הממשל המקומי, המנהל המרכזי (נשיאות מנהל החירום) וארגונים לא ממשלתיים (לשכת התעשייה). כמו כן, ארגונים לא ממשלתיים, אוניברסיטאות, מרכזי מחקר (TUB?TAK), נציגים מהמגזר הפרטי, מועצת העיר ודירקטוריון החינוך הלאומי בעיר לקחו חלק בפרויקט כשותפים עמיתים.
  • הצלחת הפרויקט הגדילה את מרחב ההשפעה של הרשות המקומית על התושבים ועל ידי כך, יצרה מודל עבור המדינה אותו היא יכולה לקדם גם במערכת המשפטית.
  • ניתן לראות את העובדה שלרשות מקומית יש מרכז סיסמולוגי כבעלת השפעה מהפכנית מאחר ואין דומה לה ועל כן היא מהווה מודל עבור ערים אחרות.
  • במרכז כבר קיים מידע על אודות המחלקות הסיסמולוגית והחינוכית והוא מוכן לחלוק את הידע עם ערים נוספות.

עלויות ודרכי מימון:

הפרויקט ייושם בעזרת התרומה הכספית של הארגונים המוזכרים לעיל. כמו כן, אוניברסיטת בוספורוס סיפקה הדרכה טכנית עבור הצוות הטכני; המכון הטורקי למחקר מדעי וטכני סיפק את המומחיות הטכנית כדי להפעיל את המרכז; אספות העירייה של הצעירים ושל בעלי המוגבלויות לקחו חלק כדי להגביר את המעורבות האזרחית; ועל פי ההסכם שנחתם בין דירקטוריון החינוך הלאומי בקוג`אלי והעירייה, שני המוסדות אחראים על הפצת הפרויקט בקרב התלמידים.

זכיות והכרות:

תחרות גואנגזו לחדשנות עירונית לשנת 2012- התחרות מכירה בחשיבות החדשנות במגזר הציבורי-מוניציפלי כפעילות המקדמת את הסביבה מבחינה חברתית וכלכלית ותורמת לאיכות חייהם של התושבים בעיר. במסגרת התחרות מוענק פרס בגובה 20,000$ לחמש ערים. כמו כן, זכייה בתחרות מביאה להכרה רשמית של ארגון הגג של מרכזי השלטון המקומי בעולם (כאמור ה-UCLG) בהישגי הרשות המקומית.

קישורים רלוונטיים: