קטגוריה: פיתוח כלכלי, ניהול סביבתי, טכנולוגיהThe Sustainable City- העיר המקיימת

צ`טנוגה, טנסי, ארה"ב 1984-1996

העיר צ`טנוגה חוותה משבר כלכלי עמוק עם מעבר תעשיות ייצור רבות אל מחוץ לגבולות ארה"ב. מעבר זה הביא לסגירת עסקים מקומיים ואבטלה, מתיחות חברתית בין קהילות ומגזרים שונים, הידרדרות איכות בתי הספר ושחיקה בתשתיות. זאת, בנוסף ל"תואר הכבוד" לו זכתה על היותה העיר המזוהמת ביותר בארה"ב.

 

מדוע זה מעניין?

יכולתה של העיר צ`טנוגה למנף את "תואר הכבוד" שקיבלה כעיר המזוהמת ביותר בארה"ב לכדי סיפור הצלחה. סוד ההצלחה של צ`טנוגה טמון בגיבוש תכנית שיקום כלכלית המחוייבת לשמירה על איכות הסביבה וליצירת אורח חיים בר-קיימא וכך, במיתוגה מחדש כ"עיר מקיימת".
 

מטרות הפרויקט:

  • יצירת אוויר נקי
  • שיתוף ציבור התושבים בפיתוח חזון קהילתי להעצמת העיר.
  • פיתוח אזורים ירוקים בעיר ושיקום אזור גדת הנהר - במטרה להעלות את המודעות הסביבתית והכלכלית.
  • דיור בר השגה.
  • רפורמה חינוכית- בתכניות הלימוד ובחינוך הבלתי פורמאלי.
  • חינוך סביבתי
  • שילוב מרכז שיקום תעסוקתי המיועד למתמודדים עם אתגרים נפשיים, בתכנית המיחזור של העיר.
  • שיפור מערך התחבורה הציבורית והפיכתו לידידותי לסביבה.
  • שימור סביבתי- ייעור מחדש של המרחב העירוני ושמירה על אזורים ירוקים קיימים.
  • ניקיון פסולת מסוכנת מערוץ הנחל העובר בשכונות המצוקה.
  • פארקים תעשייתיים- אקולוגיים (Eco-Industrial Parks): שילוב עקרונות פיתוח סביבתי בר-קיימא בשיקום אזורי תעשייה נטושים.
     

תוצאות הפרויקט:

יצירת אוויר נקי בעיר:

קביעת הגבלים מחמירים על פעילויות המזהמות את האויר. התעשיות המקומיות נשאו בעלויות הכרוכות. מציאות חדשה זו, אילצה את התעשיות המקומיות והאזרחים לשתף פעולה יחד ולמצוא דרכי פעולה חדשות וזולות יותר. זאת, תוך מתן דגש על הפחתת זיהום האוויר ועידוד פיתוח בר-קיימא.
 

שיתוף ציבור התושבים בפיתוח חזון קהילתי להעצמת העיר:

גיבוש חזון קהילתי, "חזון 2000", בשיתוף של כ-1,700 מתושבי העיר. החזון כלל כ- 40 יעדים למימוש עד לשנת 2000. תהליך זה הביא יוזמות חדשות רבות לסדר היום הציבורי ואפשר היווצרות שיתופי פעולה קהילתיים.
כמו כן, הוקם ארגון בשם Chattanooga Venture, אשר העניק תמיכה לקבוצות משימה אזרחיות בנושאים השונים. עד שנת 1996, יישמה העיר כ-85% מיעדי "חזון 2000" והניבה השקעות כלכליות על סך של כ- 800 מיליון דולר בקהילה.
 

פיתוח אזורים ירוקים בעיר ושיקום אזור גדת הנהר:

הפיכת אזור נהר טנסי המוזנח למוקד החיים הקהילתיים באמצעות פיתוח כלכלי וחיבור מחדש לטבע ולסביבה.

  • הוקם "אקווריום טנסי" ושוקם אזור הטיילת סביבו בכדי להוות מוקד פעילות קהילתי ומסחרי שוקק חיים, המחבר בין הסביבה האורבאנית לטבע. זאת, בין היתר גם על ידי, סלילת מערכת שבילים ופארקים לאורך כ-30 ק"מ סביב הנהר.
  • הוקמה קרן The Tennessee River Gorge Trust לשימור הצמחייה ומארג בעלי החיים הטבעי באזור, תוך הבנה מעמיקה שהנהרות, היערות והעמקים העשירים הם המשאבים היקרים ביותר עבור הקהילה.
  • יצירת מערכת פארקים (Green Way Program) המהווים מעין "ריאה ירוקה" המחברת בין המרחב העירוני לטיילת הנהר. מערכת הפארקים משמשת כמוקד לפעילות פנאי עבור חברי הקהילה, זאת גם על ידי מסגרות לחינוך סביבתי המשרתות אלפי תלמידים מדי שנה.

דיור בר השגה:

הקמת ועדה בשם Chattanooga Neighborhood Enterprise ליצירת שיתופי פעולה בין המגזר הפרטי והציבורי אשר הבטיחו פיתוח, שיפוץ והחייאת שכונות עוני. זאת, מתוך הראייה שבעלות הדיירים על דירות מגוריהם הינה גורם מפתח לפיתוח שכונות יציבות וכן, כדי להבטיח את המחויבות הקהילתית לפיתוח האזור.

שיתוף פעולה זה, אפשר מימון, שיפוץ ובניית 3,460 יח` דיור, בנוסף ל- 300 יחידות שיועדו להשכרה וכן, הענקת הלוואות גמישות לצרכי תיקוני חירום עבור יח` הדיור. בפועל, 85% מרוכשי הדירות היו בני מיעוטים וכ-45% נשים.

תושבי העיר אשר סיימו תכנית הכשרה ייחודית לרכישת דירות (באישור הועדה), יכלו לרכוש דירה עם מקדמה במזומן של כ- 1,000$. תנאי הסף כללו, בין היתר, לקיחת חלק פעיל בתכנון שיקום השכונות וקידום פרויקטים לשיפור חזות העיר ובטחונה. תנאי סף אלו הבטיחו את מחויבות חברי הקהילה לפרויקט ואת הצלחתו בזכות ועדי השכונות.
 

רפורמה חינוכית בתכניות הלימוד ובחינוך הבלתי פורמאלי:

הוקמה ועדה ליצירת חזון חינוכי חדש עבור החינוך הציבורי בעיר- הועדה הורכבה מהורים, מורים, סטודנטים וגורמים מקומיים ועסקיים. החיבור בין נציגים מהמגזר העסקי וממוסדות ההשכלה הגבוהה אפשר ייצור הזדמנויות, מסלולי השכלה גבוהה והצעות עבודה עבור בוגרי התכנית.

הוקמה מערכת תמיכה ומלגות למעוניינים להשתלב במוסדות ההשכלה הגבוהה, בהתאם לרף ציונים ותנאים סוציו-אקונומים שנקבעו מראש.
הוקמה הקרן The Public Education Foundation לעודד את המורים להביע את קולם בקביעת סדר היום הבית ספרי, להעצמתם המקצועית וליצירת אווירה קולגיאלית בבתי הספר.

בשנת 1995 נפתח The Challenger Center באוניברסיטת טנסי שבעיר- מטרתו להעניק הדרכה חינוכית מתקדמת למורים ולתלמידי בתי ספר במקצועות המדעים והטכנולוגיה. כך העניק המרכז הכשרה עבור 10,000 תלמידים ומחנכים מהאזור.
 

חינוך סביבתי:

הוקמו פורומים סביבתיים The Environmental Forums בהרכב משרדי ממשלה, אנשי עסקים וקבוצות אזרחים בכדי לתת מענה לבעיות סביבתיות ולמציאת תכניות פעולה אפשריות.

הוקמה הברית לחינוך סביבתי בצ`אטאנוגה (The Chattanooga Environmental Education Alliance) בה חברות כ-35 קבוצות ממרכזי חינוך סביבתיים מקומיים, ארגונים סביבתיים ומשרדי ממשלה רלוונטיים. הברית קידמה יוזמות קהילתיות כמו: פעילות לכבוד יום כדור הארץ העולמי, מפגש "מועצת הנשיא לפיתוח בר-קיימא" בשנת 1995 ועוד.
 

שילוב מרכז שיקום תעסוקתי המיועד למתמודדים עם אתגרים נפשיים, בתכנית המיחזור של העיר:

ארגון The Orange Grove Center לשיפור חיי ילדים ומבוגרים, המתמודדים עם אתגרים נפשיים, מעניק מגוון רחב של שירותים הכוללים תרפיה, חינוך, טיפולי יום, תכניות קיץ לילדים, דיור תומך, הכשרה תעסוקתית, השמה תעסוקתית וייעוץ משפחתי.

שיתוף פעולה בין הארגון לעירייה אפשר קידום פרויקטים למיחזור חומרי פסולת ולהפחתת התלות בחומרים, שאינם ניתנים למחזור. החומרים הממוחזרים נרכשים מאוחר יותר על ידי עסקים מקומיים.

שיתוף פעולה זה אפשר תעסוקה של בעלי מוגבלויות שהתקשו במציאת עבודה מתאימה ולשמירה על עקרונות איכות סביבה. נוצר מעגל סביבתי-כלכלי בר-קיימא המזין את עצמו: פסולת –> מחזור –> מכירה לעסקים –> ייצור מחדש –> מכירה לקונים.
 

שיפור מערך התחבורה הציבורית והפיכתו לידידותי לסביבה:

העיר צ`טנוגה מובילה בטכנולוגיות רכב חשמליות. מזה שנים רבות סבלה העיר מכלכלה קמעונאית מקרטעת ועל כן, נוצר צורך לחבר בין אזור התעשייה ומרכז העיר ולהביא לקידום ושיפור כלכלי של האזור.
התהליך כלל החלפת מערך האוטובוסים הקיים, המונע בדיזל, במערך אוטובוסים חשמלי ולא מזהם. אוטובוסים אלו יוצרו באזור התעשייה המקומי של העיר ואף שווקו לערים נוספות בעולם. מהלך אשר ייצר מקומות עבודה חדשים.

בניית מגרשי חנייה סביב מסלולי הנסיעה של האוטובוסים החשמליים, במטרה לעודד את התושבים לנסוע בתחבורה ציבורית ולהפחית את העומס בכבישים.

הסרת חסמים בירוקרטיים וכלכליים ברכישת רכבים ואוטובוסים חשמליים- על ידי השוואת המחירים של האוטובוסים המונעים דלק דיזל והאוטובוסים החשמליים. זאת, גם לאור העובדה כי עלויות התפעול השוטפות של האוטובוסים החשמליים נמוכות משמעותית מעלויות התפעול של האוטובוסים המונעים דלק דיזל.
 

שימור סביבתי- ייעור מחדש של המרחב העירוני ושמירה על אזורים ירוקים קיימים:

נעשה מאמץ לשמר את המערכת האקולוגית העשירה על ידי ייעור מחדש, שיקום ושימור מערכת הצמחייה ובעלי החיים באזור ולשימור הנוף הטבעי של העיר. כך, הצליח הפרויקט להגן על אדמות בעלות רגישות סביבתית המתפרשות על כ- 1,500 דונם.
 

ניקיון פסולת מסוכנת מערוץ הנחל העובר בשכונות מצוקה:

בשנת 1994 הוכרז נחל צ`טנוגה שבדרום העיר כאזור המזוהם ביותר בטנסי. מאחד המוקדים הבעייתיים ביותר בעיר הצליח הנהר להפוך לאחת ההזדמנויות המשמעותיות בעיר לפיתוח כלכלי-סביבתי וליישום עקרונות פיתוח בר-קיימא.

הישג זה נעשה על ידי שיתוף פעולה בין המגזר העסקי והציבורי ומעורבות מלאה של הקהילה המקומית. כך, שופר מערך הייעוץ הקהילתי, מערך הביטחון של העיר והמרחב הירוק של העיר (יצירת פארקים, פיתוח עסקי של גדת נהר הטנסי ושיקום סביבתי של ערוץ נחל צ`טנוגה).
 

פארקים תעשייתיים-אקולוגיים (Eco-Industrial Parks):

החייאת אזור התעשייה הנטוש והרעוע של העיר הביאה להתפתחות כלכלית, עסקית וסביבתית עבור התושבים והמגזר העסקי. שילוב הקהילה בתהליך ופתיחות לקבלת הצעות מתושבים, בעלי עסקים מקומיים ומנהיגים קהילתיים, במסגרת מפגשים ציבוריים, הובילה ליצירת חזון פיתוח אורבאני בר-קיימא משותף.
 

החייאת האזור כללה:

הפיכת אזור התעשייה לאזור נקי מפסולת באמצעות מיחזור- פסולת של עסקים מסויימים שימשה דלק לעסקים אחרים באזור.
הקמת מרכז מחקר ומבקרים לשיקום אקולוגי.
הקמת מרכז הדרכה וחינוך לשמירה על איכות הסביבה.
הקמת אצטדיון ספורט המשתלב במארג האורבאני.
 

מסקנות:

בשנת 1990, 25 שנה מתחילת תהליך השיקום, הפכה העיר צ`טנוגה מהעיר המזוהמת ביותר בארה"ב לאחד מסיפורי ההצלחה המרשימים בעולם.
הדגשים החשובים בסיפור ההצלחה:

  • שיקום כלכלי של העיר בין אם אזור התעשייה, אזור נהר טנסי או ערוץ נחל צ`טנוגה, בא בד בבד עם שיקום אקולוגי וסביבתי. יעילות סביבתית וקידום אורח חיים ברת קיימא מעודדת יעילות כלכלית בניהול העיר.
  • שיתוף הקהילה בתהליך קבלת ההחלטות בשכונות היה אבן היסוד בסיפור ההצלחה. אימוץ הפרוייקט על ידי התושבים, אמונה ביכולתו לשנות את פני העיר ועידוד תחושת השייכות של התושבים, אפשרו להוביל שינויים יסודיים ארוכי טווח.
  • שיתוף פעולה בין מגזרי- משרדי ממשלה, תושבי העיר, המגזר העסקי, אנשי אקדמיה וההנהגה הפוליטית המקומית- סייעה בהפחתת חסמים בירוקרטיים וכלכליים ובמציאת פתרונות יצירתיים לבעיות מורכבות עימן התמודדה העיר שנים ארוכות.
     

עלויות ודרכי מימון:

  • פיתוח מרחבים ירוקים בעיר ושיקום אזור גדת הנהר: "אקווריום טנסי" דרש השקעה התחלתית על סך 45 מיליון דולר. לאחר השקעה זו, כבר בשנת פעילותו הראשונה, הניב האקווריום מחזור פעילות כלכלית בשיעור של 133 מיליון דולר.
  • שיקום פני הטיילת ופיתוח אזורי מסחר ותיירות לאורך הנהר היתה כרוכה בהשקעה של 317 מליון דולר.
    דיור בר השגה: הקמת 3,460 יח` דיור נעשתה באמצעות השקעה התחלתית של 91 מליון דולר ובמימון משולב של משרדי ממשלה, בנקים וקרנות פרטיות.
  • רפורמה חינוכית בתכניות הלימוד ובחינוך הבלתי פורמאלי: תכנית המלגות והסיוע הכלכלי למעוניינים להשתלב במוסדות ההשכלה הגבוהה בעיר, נתמכה בעמותות ותורמים פרטיים אשר תרמו לקרן סכומים בשיעור גבוה מ-3.5 מיליון דולר.
    The Public Education Foundation נתמכה, בין היתר, גם על ידי עיריית צ`טנוגה אשר תרמה לפעילותה כמיליון דולר.
    The Challenger Center הוקם בעלות של 2.2 מיליון דולר על ידי מענקים של העיר ותרומות פרטיות.
  • שיפור מערך התחבורה הציבורית והפיכתו לידידותי לסביבה: בניית מגרשי החנייה לעידוד שימוש בתחבורה הציבורית בתוך העיר נעשו בהשקעה ממשלתית של 16 מיליון דולר והשקעה פרטית נוספת על סך 16 מיליון דולר. ההכנסות משימוש במגרשי החנייה החזירו אתההשקעה הפרטית ההתחלתית שנעשתה להקמתם, בטווח זמן יחסית קצר.

זכיות והכרות:

1994 Urban Land Institute design Award
נכלל ברשימת עשר הערים הנאורות של ארה"ב במגזין UTNE.

קישורים רלוונטיים:

» אתר UN-HABITAT
» Minnesota Sustainable Communities Network: NextStep
» http://www.chattanooga.gov
» http://www.outdoorchattanooga.com/land